Eseti Légtér Engedély megszerzéséről


A jelenleg hatályos törvények szerint minden olyan tevékenységhez, amely a magyar légteret igénybe veszi, eseti légtér engedélyt kell kérni. 2018. január 1-től megszűnt a „G" osztályú légtér igénybevételével kapcsolatosan korábban sokak által használt kibúvó. Tehát ha repülőmodellező gyakorló repülést, edzést vagy versenyt kívánsz szervezni, rendelkezned kell Eseti Légtér Engedéllyel, amelynek meglétét a hatóság a helyszínen ellenőrizheti.

1. Az engedély megszerzése a Légtér.hu Kft. közreműködésével
Ez a szervezet ingyenesen beszerzi a légtér engedélyt egyesületek, így modellezo klubok számára, a megfelelo dokumentumok benyújtásával. Részletes tájékoztatást ezen a weblapon találhattok: legter.hu a „Szolgáltatásaink" fül alatt. Bővebb felvilágosítást itt kaphatsz: legter@legter.hu. Az MMSZ ennek a szolgáltatásnak az igénybevételét javasolja.

2. Az engedély megszerzése egyéni úton
Egyesületek számára ingyenesen beszerezheto az engedély az egyesület által kezdeményezett egyéni eljárásban is. Ehhez az alábbi dokumentumokat kell benyújtani:

  • Kitöltött kérelem, az üres kérelem letöltheto innen.
  • Térképvázlat a terület elhelyezkedéséről (A légtér oldalhatárainak WGS-84 rendszeru földrajzi koordinátái fok, fokperc, fokmásodperc formátumban)
  • A földterület tulajdonosának írásbeli hozzájárulása a terület használatához
  • Írásbeli meghatalmazás az egyesület vezetőjétől (ha nem ő nyújtja be a kérelmet) az ügy intézésére
  • Ha a terület katonai vagy polgári repülőtér közelébe esik kockázatelemzés, melyet a fenti Légtér.hu Kft tud elvégezni. A fenti dokumentumokat aláírva és PDF-re átfordítva a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályára emailben kell benyújtani: hm.alf@hm.gov.hu

3. Fontos figyelmeztetés

  • Az államigazgatási eljárás ügyintézési határideje 30 nap. Ehhez még hozzá kell számítanod 5 munkanapot, ha a Légtér.hu Kft-n keresztül nyújtottad be a kérelmet.
  • A határozatot minden esetben papíron, ajánlott levélben fogod megkapni, hiába kéred, hogy emailben küldjék.


Budapest, 2018. Január 6.
Dr. Bognár Géza MMSZ elnökségi tag